Vår-SLAPP eller vår-YR?

Vår-yrheten har slått innover meg  i løpet av de siste ukene. Jeg jubler for hvert lille vårtegn jeg oppdager, selv om det innebærer at jeg snart går rundt med lett hodepine og et slør av irritabilitet over meg, pga pollenallergi. Det må jeg bare riste av meg og forsøke å leve med så godt som jeg kan. Våren er min favoritt-årstid.

Allergi er kjedelig, men heldigvis kan man få litt hjelp, dersom man kan bruke allergimedisin.

De dagene det er mye spredning av pollen, kjenner jeg meg tung og sliten – i hodet og i kroppen. Jeg blir litt irritabel og er veldig trøtt.

Før jeg begynte å ta allergimedisin lurte jeg rett og slett på om jeg var utbrent – da alle symptomene stemte. Jeg kunne sovne sittende i en stol, og det kjentes ut som jeg hadde influensa uten å ha feber. Nesen var tett, og hodepinen hang som et slør over øynene hele dagen. Lettelsen var derfor stor da det slo ut at jeg blant annet hadde pollenallergi, på prikktest hos en spesialist. Nå hadde jeg en knagg å henge plagene på.

Allergimedisinen hjelper meg, så jeg kan gå på fjellet, myse mot solen og få mange fregner på nesen!

Vårslapphet er et begrep jeg har hørt om sånn innimellom. Jeg tenkte jeg skulle se bittelitt nærmere på hva Google mener årsaken til dette kan være, om det ikke er allergien som spiller deg et puss. Hvorfor er det slik at noen blir kvikke når våren kommer mens andre rett og slett detter litt i do?

Om våren hører jeg fjellene rope etter meg, omtrent. Jeg går, selv om jeg enkelte dager kjenner meg litt slapp pga pollenallergi, da går jeg heller i et litt roligere tempo.

Vårslapphet

Jennum gir følgende råd til disse: Når kroppen sliter med døgnrytmen er det ekstra viktig å spise regelmessig, få nok mosjon, og legge seg til en fast tid.

I følge overlege Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin, er det mange som sliter litt mer med å få sove når det blir lysere ute. Han mener at dette er årsaken til at mange går rundt og føler seg slappere, og at disse rett og slett kan ha opp til en time mindre søvn i løpet av natten. De sovner gjerne til samme tid som før, men våkner tidligere. Selv har jeg heldigvis et godt sovehjerte, men har hørt at flere kan slite litt med fuglesang om våren. Det kan være full fest i nabotreet fra fem om morgenen, enkelte dager. Det er kanskje ikke alle som elsker fuglesang like høyt som meg akkurat da.

Kanskje vil du som har lagt om livsstilen føle deg mer opplagt denne våren, om du tidligere har kjent deg veldig slapp – nettopp med tanke på at du spiser mer regelmessig, samt at mosjonsrutinene er noe annerledes? Og det finnes jo ørepropper, dersom du er en av de som har lyst å finne frem hagla når fuglene synger for full hals..

Kilde: Derfor blir du slapp om våren

Kanskje smart å investere i mørke og lystette gardiner om søvnen er dårlig pga lyse netter?

Tiden vi nå går inn i, gjør at mange som kjenner på en følelse av våryrhet. Da er det snakk om hormoner i sving. Spesielt påvirkes noen hormoner av lengre dager, altså mer lys. Produksjonen av søvnhormonet melatonin, for eksempel, stopper opp når dagslys treffer netthinnen. Jo tidligere lyst det blir om morgenen, jo mindre melatonin produserer kroppen vår. Noe som gjør oss mindre trøtte og mer opplagte.

Vår-yrhet

Når jeg undersøker videre på nettet, for å forsøke å finne årsaker til at man blir kvikkere og mer opplagt om våren – eller “vår-yr” som andre vil velge å kalle det, så må jeg rett og slett klø meg i hodet. For det viser seg ut fra de artiklene jeg fant at nettopp mer sol og lys er årsaken til også dette. Men i tillegg til lyset og solen, spiller også hormoner inn.

Kilde: NRK Livsstil – “Derfor blir du vår-yr”

Selv blir jeg aller mest vår-yr, og som mange av dere har fått med dere, får dette sitt utløp i høyden.

Uansett. Jeg ønsker våren, lyset, fuglesang og varme fra solen velkommen til Bergen. Tiden der jeg forvandles til en fjell-ape, med det ene målet for dagen å kunne komme meg opp en eller annen knaus og nyte min niste på toppen.

Jeg mistenker sterkt at min vår-yrhet kanskje oppleves nettopp på grunn av dette. Fordi jeg har sørget for å samle på kroppens beste lykkehormon endorfin – slik at jeg har mindre bekymringer å gruble på når jeg skal sove. I tillegg har jeg fått økt pulsen så mye at kroppen er deilig sliten og klar for å hvile når klokken har passert 22:00. Da har jeg gjort mitt ytterste for å unngå å komme i den andre delen av skalaen.

Fjell-apen

Jeg vil helst slippe å være en slappfisk hvis jeg får valget. Men jeg må innrømme at jeg tar en liten power nap når jeg kjenner behovet. Om det er våren eller alderen som er årsaken, det får bli en annen diskusjon.. Men jeg tenker jo å bruke den sammen strategien når jeg kommer oppi årene også. Ut og opp. Så lenge det lar seg gjøre.

Med et par ekstra fregner siden sist –
hilsen, fra Charlotte

Powered by Labrador CMS