Påsken står for døren. På kurs rundt om i landet, jobber kursledere og kursdeltakere i disse dager sammen, for å legge en slagplan mot det som for svært mange, oppleves som en utfordrende høytid med tanke på å overvinne fristelser.

Jeg har svært gode minner fra barndommens påske. Vi pleide å leie hytte eller hadde campingvogn på Øybergseter på Strynefjellet. Der var det ski både bortover og nedover, aking, kiosk med isen HIP og Salte Ufo, kvikklunsj og appelsin i sekken, og ikke minst mye kortspill. Jeg glemmer heller ikke lange frokoster med Nesquick i glasset og selvsagt egg. Både vanlige egg og påskeegg med snop i.

Minner fra barndommen!

Mange av mine minner knyttes nettopp opp mot det at vi hadde rik tilgang på mat og søtsaker. Også i voksen alder, har det blitt litt slik. Jeg er jo svært svak for sukker, så jeg er nok av de som tidligere fylte svært mye smågodt i påskeegget – og som da slettet all kunnskap om hva dette inneholdt når påsken nærmet seg. For i påsken var “alt lov.”

Les også: Tyven, Tyven

Jeg skal ikke mase i det uendelige om påskeegg og store utfordringer i høytiden som kommer. Vi er heldige som har tilgang på så mye god mat og så mye annet som smaker godt. Men jeg vil gjerne slå et slag for å begrense inntaket.

I år, har alle mine deltakere valgt seg ut en “ting” som de ønsker å ha i påsken. For i stedet for å fylle påskeegg med store mengder smågodt, så er det lettere å holde styr på hva som inntas dersom de heller velger seg ut en favoritt.

Vi har ikke tatt hensyn til om det overskrider “kosemerkebudsjettet”, men valgt noe som betyr litt ekstra for påskefølelsen og det å kunne unne seg noe når de fleste andre “gir katten” og spiser alt de kommer over. Min anbefaling, var å velge seg ut en favoritt – og å holde seg kun til denne. Her er noe av det som ble valgt:

  • En pakke marsipanpølser
  • En pose små Kolibriegg
  • En pakke potetgull
  • Et marsipanegg
  • To glass vin noen kvelder i påsken
  • Firepakning med sjokolade egg – som spises med skje

Les også: Snopet du bør kutte fra påskeegget

Smågodt inneholder (alt etter som hva som er oppi) rundt 350-400 kalorier per 100 gram. I dag er det digre poser som ligger ved smågodt hyllene (med unntak av på Kiwi, der har de sørget for at de har blitt noe mindre) . Og vi føler oss jo nesten snytt om vi ikke fyller de opp i hvert fall slik at bunnen er dekket.

Det blir veldig fort 400 gram på en runde. Og det hender jo at vi tar flere runder – i løpet av en påske.

Sjokolade hører, for mange med!

Dersom du heller velger deg ut en stor melkesjokolade, så inneholder denne hele 1200 kalorier. Dersom du skal velge mellom en pose smågodt med “nok innhold” til å mette øynene, kan du kjapt komme opp i det dobbelte.

Påsken er en del av livet, og den kommer kun en gang i året. I mitt forrige innlegg oppfordret jeg til å holde kaloribudsjettet i helgene, men påsken er litt mer eksklusiv. Man kan også innimellom, ha litt plass til utskeielser.

Selv om 1200 kalorier på melkesjokolade er mer enn det vi anbefaler i løpet av en uke, er det bedre om du velger en stor sjokoladeplate enn en digert påskeegg med smågodt.

Om det er denne platen som skal til, for at du ha en påske som du kan glede deg litt ekstra til – så tenker jeg at det er helt innafor å velge en slik.

Men du må selvsagt gjøre det med åpne øyner. Med bevissthet rundt at det blir en “strek i regningen”, og at du kanskje ikke kommer ut av påsken med like godt resultat på vekten som det du pleier å ha. Mest sannsynlig!

Ingen regler uten unntak. Av og til må man være litt rampete og “klæsse” til med en liten utskeielse. Jeg håper du får en god påske, og heier selvsagt iherdig på deg som velger å følge Roede sine anbefalinger til punkt og prikke.

Og til deg vil jeg si: DU ER RÅ!

Man kan gjerne være litt rampete av og til, men gjør det med vidåpne øyne.

Og til dere andre: Nyt hver en bit. Livet og Roede-metoden er ikke svart hvitt. Det hender vi plumper utpå. Vi øver på å reise oss igjen. Det kommer vi til å klare, også etter denne runden.

Riktig god påske ønskes DEG!

Klem fra CharlotteLegg gjerne igjen en kommentar: